Pržionicaprzionica

NAMENA: Mašina za prženje kafe namenjena je za prženje zrnastih materijala, pre svega za prženje kafe, a zatim i za prženje kikirikija, suncokreta, soje, ječma...
Tehnologija prženja u mašini za prženje kafe je jednostavna, ponovljiva, laka za kontrolu i garantuje konstantan kvalitet prženja

OPIS UREĐAJA:

Sastavni delovi uređaja su:
01. Sabirni koš
02. Usipnik
03. Bubanj za prženje 
04. Gorionik sa električnim piezzo upaljačem i regulatorom plamena ( protoka gasa)
05. Koš za hlađenje
06. Komandno-kontrolni orman

Ram mašine je urađen od kvadratnih cevi, a plašt mašine od čeličnog hladno valjanog lima i aluminijumskog lima ili, po želji kupca, od nerđajućeg čeličnog lima. To su delovi sa kojima kafa dolazi u kontakt. Pošto se proces prženja odvija na temperaturama višim od 100 stepeni C, u zavisnosti od materije koja se  prži, propisi ne uslovljavaju isključivu upotrebu nerđajućih čelika.

Za praćenje procesa prženja ugrađeni su termometar, kašika za uzimanje uzoraka i kontrolno staklo kroz koje se posmatra boja materijala koji se prži. Prenos obrtanja sa elektromotora na pržun izveden je putem lanca i lančanika.

Odstranjivanje pepela - pleve je omogućeno instaliranim ciklonom.

NAČIN RADA: Prvi korak je aktiviranje gorionika i zagrevanje bubnja za prženje do željene temperature, koja zavisi od materije koja se prži. Po postizanju željene temperature, iz sabirnog koša se kafa ispušta preko usipnika u bubanj pržionice, čime počinje proces prženja čija dužina zavisi od vrsta materije koja se prži. Kontrola stepena prženja se vrši pomoću ugrađene test-kašike. Po završetku prženja kafa se otvaranjem vrata - isipnika ispušta u koš za hlađenje, a istovremeno je moguće ubacivanje nove količine (šarže) u bubanj.

ODRŽAVANJE: Održavanje uređaja je maksimalno pojednostavljeno, i svodi se na odstranjivanje nečistoća nastalih tokom rada.

Uz mašinu za prženje kafe preporučujemo: automatsku pakericu tip PAK-1000, pužni dozator i mlin za kafu.


Detaljniji prikaz (kliknite na slike)

Tehničke karakteristikeKAPACITET:


30 ili 60 kg zrnastih proizvoda u šarži ( u zavisnosti od modela )
60 ili 120 kg zrnastih proizvoda na sat ( u zavisnosti od modela )
POGON:
pogon bubnja: elektro motor 1,1-1,5 kW, 1400 o/min
pogon dodatnog hlađenja: elektro motor 0,55 kW
pogon mešača: reduktor 0,55 kW
GORIONIK: Plinski propan-butan ili zemni gas sa regulatorom i pilot gorionikom snage 20 kW
POTROŠNjA GASA: 10 kg propan-butan gasa na 250 kg sirove kafe ili odgovarajuća količina zemnog gasa
PRENOS POGONA: remen kaiš – lančani prenos
PRIKLjUČAK NA DIMNjAK: standardni izlaz, preko ciklona, prečnik 120 mm
OPREMA MAŠINE: konstrukcija, bubanj i zaštitni delovi su od crnog čelika, ofarbani zaštitnom i završnom bojom, a mešači, obloga sita, usipni levak, usipnik i obloga bubnja od kvalitetnih nerđajućih čelika.